Kennel

Kennel

För de som har hund som intresse kan det vara en fantastisk sysselsättning/hobby att driva kennel. För att göra det behövs respekt och kärlek till hunden samt tålamod och engagemang. Man behöver tänka efter ordentligt om man har kunskapen och tiden som krävs. Bäst är om man går uppfödarutbildningen hos Svenska kennel klubben för att få mer kunskap. A och O för en hunduppfödare är att ta hand om hundarna på bästa sätt. Att man ser till så att hundarna får leva ett fullvärdigt hundliv. Det behövs ett genuint intresse för att hundarna ska få det bästa livet tillsammans med människorna i deras närhet.

Söta kennel uppfödda valpar

Kennel med meriter

En seriös uppfödare bör ställa sig frågan, vad har det tilltänkta avelsdjuret att tillföra rasen? Det räcker inte med att hunden är söt. Ett bra rykte som uppfödare får man oftast genom att avla på meriterade djur. Meriterade djur är de som har resultat från utställning, bruksmeriter eller mentaltester. Raser har olika avelsprogram. Hos några raser är vissa sjukdomar och/eller defekter mer vanliga därför skall alla avelsdjur besiktigas enligt de bestämmelser som finns inom rasen. Rasbundna problem kan t.ex. vara höfter, patella, hjärta osv. Båda avelsdjuren skall vara registrerade i Svenska Kennel Klubben och testade enligt de bestämmelser som gäller för rasen.

Kunskap är bästa sättet att lyckas, både praktisk och teoretisk. En omfattande och grundläggande kunskap om hundar behövs. Att du är väl insatt i rasen du tänker avla på. Det är bra att ha en mentor! Mentorn kommer vara ett bollplank och ett stöd för dig under hela ditt arbete mot en meriterad kennel. Genom att noga planera sitt avelsarbete och arbeta för att förbättra rasen, ökar dina chanser att lyckas som uppfödare. Man kan kontrollera hundars hälsodata och meriter i SKK´s databas. Då får man en bra överblick och kan undersöka vilken hane som kan passa bäst med uppfödarens tilltänkta tik.

Att lyckas med sin kennel

Många uppfödare har sidor på Facebook eller hemsidor för att marknadsföra sig. När det är dags för din kennel att sälja de första valparna kan man använda sig av dessa kanaler för att hitta köpare. En söt bild på en valp kan ge upphov till impulsköp! De köpare som söker sig till er,för att de är nyfikna på rasen har oftast tänkt igenom sitt beslut under en längre tid. Det är du uppfödare som bestämmer om en valpköpare håller måttet eller inte. I början av ens uppfödarkarriär kan det vara svårt att avgöra. Ställ mycket frågor och träffa valpköparen innan du lovar bort en specifik valp.

Valparna får flytta ifrån din kennel tidigast när dom är åtta veckor gamla. Då måste dom vara id-märkta med ett microchip eller med tatuering. Valparna ska även levereras med rätt papper. Det skall finnas ett köpeavtal, stamtavla (registerhandlingar) och en veterinärbesiktning som inte är äldre än sju dagar. Du kan även skicka med information om vad och hur ofta valpen ska äta, när den ska få nästa vaccin och när den behöver avmaskas. Viktigt att berätta att hunden måste registreras i jordbruksverkets ägarregister. För fortsätt gott rykte kan du även erbjuda livstidssupport till sina valpköpare.

God kontakt, en utvärderings hjälp

Genom att hålla kontakt med dina valpköpare får du som kennel möjlighet att följa valparnas utveckling. På det sättet får du även möjlighet utvärdera kullen. Blev valparna som planerat? Ärvde dom de egenskaper du önskade från sina föräldrar? Har någon valp drabbats av sjukdom eller är dom fiska och sunda? Blev det som du förväntade dig? Genom att följa valparnas utveckling till vuxen ålder får din kennel mycket kunskap och erfarenhet. Den kommer att vara till stor nytta i framtiden. Den dagen du känner att det är dags att planera för en ny valpkull kan du använda dig av utvärderingarna från tidigare kullar för att driva ditt avelsarbete närmare dina uppfödarmål; att driva rasen framåt!