Labrador Retriever

Labrador retriever

Är du vänlig och lojal men även mycket intelligent? Du vill jobba med meningsfulla arbetsuppgifter och har stort behov av social närhet. Om du inte får det finns risken att du sover dig genom livet. Möjligen är du då en labrador retriever, eftersom denna beskrivning passar in perfekt på rasen som har legat i topp i popularitet många år. Att labrador retriever har så många anhängare beror mycket på deras vänliga temperament men också viljan att vara till lags. Den är även lättskött och har en smutsavvisande päls. I artikeln sammanfattas alla viktiga fakta om rasen för dig som vill veta mer.

Labrador retriever och rasens historia

Troligtvis härstammar rasen labrador retriever ursprungligen från Kanada och den utdöda rasen St Johns dog, som har beskrivits som en mindre typ av newfoundlandshunden. Där användes hundarna av fiskare, som lät dem simma i land med tamparna som användes till förtöjning av fiskarnas båtar. Dessutom apporterade de deras redskap. Engelsmän som besökte Kanada fascinerades av dessa hundar som var både duktiga simmare och apportörer. På 1700- och 1800-talet togs de första hundarna till Storbritannien. Dessa blev mycket populära att använda inom bland annat småviltsjakt. I slutet av 1800-talet förbjöds dock import av hundar till England och rasen höll på att dö ut.

Labrador retriever hämtar gärna saker i vatten

När importen av St John dog förbjöds började man korsa den med andra raser, bland annat blodhund och setter, men även andra retriever raser som redan fanns. Dessa var curly coated retriever och flat coated retriever. Henry Holland, förste viscount av Knudsford tillskrivs förtjänsten att ha renodlat rasen. Han började med uppfödning av rasen i slutet av 1800-talet. År 1903 godkände den engelska kennelklubben rasnamnet och därför anses England idag som ursprungslandet för rasen. Till Sverige kom de första labrador retriever i slutet av 1800-talet. På 1970-talet ökade rasens popularitet och i många år har den toppat listor över de mest populära raserna i bland annat Sverige.

Labradorens arbetsuppgifter och hälsa

En labrador retriever är en jakthund och används huvudsakligen för att apportera främst fågel efter skott, men även småvilt. Många meriterar sin hund på viltspår, jaktprov och utställning. För att bli en duktig apportör krävs samarbetsvilja och arbetslust. Dessa egenskaper har ofta labradoren och dessutom är den lättdresserad, vilket gör att den kan användas inom ett flertal olika områden. Man ser den ofta som ledar-, service och narkotikahund. Självklart passar den som familjehund också, men den behövs aktiveras för att inte bli uttråkad. Den använder gärna huvudet och den kan bland annat tränas till att söka efter kantareller eller annat.

När det gäller avel av labrador består den av tre beståndsdelar. Mentalitet, hälsa och exteriör dokumenteras både vid arbetsprov och utställningar. Alla uppfödare ska vara införstådda med Svenska kennelklubbens grundregler och även labrador retriever klubbens etiska rekommendationer för avel. Båda föräldrarna ska vara höftledsröntgade och friförklarade från ärftliga ögonsjukdomar. Båda föräldrarna ska även vara meriterade vid både jaktprov och utställningar. Allt detta rekommenderas för att det inte ska påverka rasen negativt för framtiden. Hundar som importeras olagligt är en stor risk för rasens framtid och därför ska man alltid köpa valpar från rekommenderade uppfödare.

Vill du köpa en valp?

För dig som har planer på att skaffa en labrador retriever rekommenderas det att du köper den från en registrerad kennel. Se till att valpen är registrerad i SKK (Svenska kennelklubben) samt att du får ett registreringsbevis med din labrador retriever valp. De flesta uppfödare har olika mål med sin uppfödning. Några specialiserar sig på hundar med goda jaktegenskaper och andra mer på exteriören. Därför är det bra att veta vilka mål du har för att välja rätt typ av hund. Färgen kanske spelar mindre roll för dig, men för att nämna de tillåtna färgerna är de svart, gul eller leverbrun. De gula kan variera från ljust gräddfärgade till rävröda och vissa kan ha en vit fläck på bröstet.