Skaffa hund

Hund

Att skaffa hund hör till en av de stora upplevelserna i livet. Man får ta ansvar för någon annans liv, samt möjligheten att samarbeta tillsammans med någon som inte kan tala eller förstå allt vi säger. Det är ett stort ansvar och en verklig utmaning som låter dig växa som människa. När man står inför stora beslut i livet, väcker det såklart många frågor och i det här fallet kanske man inte ens vet vart man ska börja. Hur skaffar man hund? Vad behöver man? Vad kostar det? Vad ska den heta? Den sista frågan kan bara du svara på såklart, men resten presenteras i den här texten.

Hund – så börjar du

När du bestämt dig för en hundras som intresserar dig, är det enklast att söka på internet efter information om olika uppfödare. En seriös och kunnig kennel kan ge dig svar på många av de frågor du har kring rasen specifikt, samt om hundägande generellt. Det är bra att ta chansen (om den ges) att besöka stället där valpen bor, så att du vet huruvida din hund kommer från ett tryggt och friskt hem eller inte. Det blir dessvärre allt mer vanligt att oseriösa personer smugglar in valpar i landet för att senare sälja hundarna billigt genom internatannonser. Vi råder dig starkt att endast köpa av seriösa hunduppfödare.

Visst vill du skaffa hund?

Denna typ av illegala försäljning är hemsk mot alla inblandade men framförallt mot de små valparna som ofta har skador och får följdsjukdomar. Det är därför oerhört viktigt att du inte köper din familjemedlem ur en baklucka på en parkering. Du kan läsa på Svenska Kennelklubbens hemsida om hur du undviker köp av smuggelvalpar. Innan man skaffar hund, är det viktigt att fråga sig själv om man verkligen har tid. Hundägandet tar nämligen upp väldigt mycket av ens tid, framförallt när den fortfarande är valp. En valp får inte vara yngre än två månader vid försäljning eftersom det är viktigt att den får vara med sin mamma den första tiden.

Bra att veta

Det finns mycket att tänka på när du väl kommit hem med din valp. En vuxen hund kan sammanlagt vara ensam fem timmar per dag, dock inte i följd, och för en valp är det betydligt mindre än så. Se till att ensamhets-träna hunden i lagom takt så att den hinner anpassa sig. Hundar har olika personligheter och klarar olika mycket. De allra flesta friska och trygga hundar klarar dock, med enkelhet, två timmar i ensamhet. En bra tumregel för vuxna hundars rastning är ungefär var fjärde timme dagtid. Valpar ska rastas oftare. Vuxna hundar bör alltså inte vara ensamma hemma en hel arbetsdag.

För att din valp ska bli en frisk och stark hund så behöver den bra foder. Utan bra foder så kan hunden bli svag eller sjuk. Därför behövs en bra kombination av foder, motion och uppmärksamhet för att valpen ska bli glad och frisk när den växer upp. Du kan läsa mer om hundfoder på hästochhund.se.

Det är viktigt att du aktiverar din hund. Allt för många sover bort sina liv vilket varken är lagligt eller hälsosamt. Hunden behöver rastas och få sitt behov av social kontakt tillgodosett, det kan vara att träffa andra hundar, katter eller människor. Hundar är sociala och intelligenta djur som behöver mening i sina liv. Vidare är det viktigt att du sköter om din hund, tar hand om pälsen samt håller den frisk. Pälsvård, kloklippning och veterinärbesök är saker du kommer att behöva ägna dig åt, så se till att börja tidigt samt att vänja valpen vid detta. Många hundar tycker att det är roligt att åka bil, men de behöver transporteras säkert, precis som vi människor. En säker transport är antingen i en godkänd transportbur som passar din hunds storlek eller i ett särskilt anpassat bilbälte för hundar.

Kostnader för hunden

Kostnadsmässigt är det ganska dyrt att äga hund. En valp kostar allt från 10 000 kronor och uppåt. Sedan behöver du en försäkring och de varierar i pris beroende på omfattning och kön på hunden. Utöver detta tillkommer kostnader för exempelvis foder, leksaker, utrustning, skötselprylar, veterinärbesök samt vaccinationer. Nu känner du till de stora kostnaderna, tidsåtgången samt ansvaret av att vara hundägare. Mycket lär man sig längs vägen och det finns många välmenande råd från andra hundägare med mer erfarenhet. Lita på din magkänsla och kom ihåg att din hund lever i många år. Den vill dela livet med dig samt vara din bästa vän. Respektera och ta hand om din familjemedlem på bästa möjliga sätt.