Vardagslekar

Vardagslekar

Vardagslekar med andra hundar är kul

Är en labrador retriever din nya familjemedlem? Då kommer du snart att bli varse om att den vill ha vardagslekar, social kontakt och kärlek. Det är ett stort ansvar du har tagit på dig och redan från början kan du kombinera vardagslekar med uppfostran. Att vara liten och söt är ingen ursäkt för att få vara olydig. Att hunden inte ska bete sig illa ligger helt på ditt ansvar och därför är det att rekommendera att du redan från första dagen visar hur den ska bete sig. Inte genom straff utan istället belönar du den när den uppför sig bra.

Vardagslekar i uppfostran

En labrador är både nyfiken och lekfull av naturen. Dessutom mognar de ganska sent. Som valp kan de ha en energi som gränsar till hyperaktivitet. Som unghund fortsätter den att vara lekfull med stor entusiasm och därför är det viktigt att ställa krav på unghunden. Genom vardagslekar kan du träna hunden i både lydnad och dressyr. Se också till att valpen har både leksaker och tuggben för att lära sig att låta bli stövlar, tofflor och vantar. Tänk på att en uttråkad labrador kan hänge åt sig åt mat, därför bör du leka, sporta, träna och promenera med den ofta.

Små valpar har inget behov av motion utan vardagslekar hemma i trädgården räcker gott. Första tiden hemma kan du vara den som tar initiativ till lek. Träna den att uppmärksamma ögonkontakt, vänj den vid att använda halsband och att höra främmande ljud. Genom enkla kamplekar kan ni träna kommandon som loss, tack och varsågod. En labrador älskar att bära på saker och från några månaders ålder kan det vara lämpligt att leka och träna genom att den hämtar saker som du kastat iväg. Träna samtidigt kommandon som loss och tack. Jaga den aldrig om den tagit saker den inte får, uppmuntra istället genom att ge den det tillåtna.

Fortsätt att leka och träna

När hunden är några månader behöver den fortfarande träning i att gå i koppel. Du kan göra promenaderna till spännande vardagslekar. Ha en boll med ut i skogen och medan ni går släpper du den på stigen. Uppmuntra den till att hämta den. Hjälp den att utveckla sin sökinstinkt genom att få leta efter dig eller leksaker. Du kan också leka en lek för att träna den till apportör genom att få den att förstå att din hand är målet och det är till din hand den ska lämna det den hämtat. Ha några godisbitar i handen och varje gång den snuddar huvudet mot din hand får den en bit.

Gör de dagliga promenaderna till kreativa vardagslekar. På det sättet stärks hundens band till dig och den blir mindre benägen att lämna dig ur synhåll. De bästa leksakerna att använda vid vardagslekar är kastbollar och aktivitetsbollar. Undvik helst pipleksaker som kan stressa hunden. Däremot kan du använda den till att avleda hunden om den gör något oönskat. När du kastar bollar ska du vara lite försiktig med att studsa den högt. Många hundar har råkat få benbrott då de har hoppat högt efter bollen. Dessutom har hundens skelett inte hårdnat förrän den är uppåt ett år. Av den orsaken ska man heller inte börja träna agility förrän hunden är ett år. Vid ungefär fem månaders ålder bör man ha börjat träna hunden i att umgås och leka med andra hundar. Det är nödvändigt för dess sociala språk med andra hundar.

En vuxen labrador vill leka

Under hela uppväxten behöver labradoren leka vardagslekar regelbundet. Om du leker med den alltför sällan kan leken istället orsaka stress hos den. Successivt ska ni också utöka den dagliga motionen tillsammans med aktivitetsträning. En labrador brukar uppskatta simning och det är även en skonsam motion. Låt den gärna simma efter något som du kastar till den. Om ni bor nära vatten kan ni utnyttja det och leka vardagslekar vid stranden. Oftast tycker de att apportering i vatten är den roligaste leken av alla. Du kan också träna lite agility med den, vilket den också brukar uppskatta. Enkla hinder kan ni lätt göra själv. Var försiktig med höga hopphinder bara så den inte skadar sig.